Her kommer mere om pilgrimsruter. Jeg har allerede skrevet om Caminoen i Nordspanien, men der findes mange andre muligheder for pilgrimsvandringer i Europa, fx Via Francigena (den franske vej), en ca. 1.800 km lang rute, som går fra Canterbury i England til den hellige stad Rom.
Alle veje fører som bekendt til til Rom, og Rom har med pavestolen og sine mange kirker og andre seværdigheder til alle tider været et vigtigt rejsemål for både kirkelige notabiliteter, fyrster, pilgrimme, handlende og andre.
Turen fra Canterbury i England til Calais i Nordfrankrig går over den Engelske Kanal. Herfra løber Via Francigena sydøst gennem Frankrig, krydser den schweiziske grænse ved Aubuson, videre over Store Skt. Bernhards Passet i alperne og ned i Aosta Dalen i Norditalien og videre til Rom. Fra Rom er der så mulighed for at rejse længere sydpå og videre ud i verden, fx til Jerusalem.
Via Francigena består af et net af mange mindre veje og er altså ikke en enkelt rute. Der er derfor adskillige muligheder for at begynde sin pilgrimsrejse, men har man kun tid og/eller energi til at vandre en del af ruten, siges den schweiziske del at være uforglemmelig smuk.
Fra 6. til 13. århundrede var Via Francigena den mest benyttede rute i middelalderens Europa. Allerede i 990 rejste ærkebiskop Sigeric fra Canterbury til Rom ad Via Francigena. Han førte dagbog over sin hjemrejse og beskrev omhyggeligt ruten og de steder, hvor han gjorde ophold. Han gjorde rejsen på ca. 11 uger eller ca. 23,4 km pr. dag. Omkring 1150 tog abbed Nikolaus turen fra Island til Rom og herfra videre til Jerusalem. Også han var omhyggelig med at gøre sine optegnelser og fulgte stort set den samme rute som ærkebiskop Sigeric.
Landskabet på den lange rute er naturligvis meget varierende og gemmer på både flade, bjergrige, lette og svært fremkommelige strækninger. Store Skt, Bernhards Passet er med sine 2.469 m det højeste punkt. Temperaturerne varierer i takt med årstiden og landskabet.
Perioden maj – oktober er en god årstid for at gøre turen, men man skal huske, at Store Skt. Bernhards Passet ikke kan passeres hele året. Tjek hjemmefra før afrejsen! August er desuden den store feriemåned i Italien, og områder nær den italienske kyst er tæt befolkede i denne periode.
Det kan være en stor fordel at vandre ad en kendt vej, fordi der er afmærkning, overnatningssteder og mulighed for at købe guidebøger og kort over ruten. De forskellige myndigheder og adskillige privatpersoner i Italien har desuden gjort et stort arbejde med at afmærke Via Francigena, og ruten er nu afmærket i begge retninger. I Frankrig er ruten derimod endnu ikke afmærket.
År 2000 var et helligt år i Rom, og for at markere dette udtalte pave Johannes Paul II sin store støtte til vandrende pilgrimme. Via Francigena kan imidlertid også gøres på cykel eller hesteryg!
Man kan selvfølgelig vælge at gå mindre strækninger af den lange rute. Af byer på ruten kan nævnes Arras, Reims, Besançon, Lausanne, Aosta, Vercelli, Lucca, Siena, San Gimignano og Viterbo og Rom.
For at få et Testimonium (traditionelt pilgrimscertifikat) hos myndighederne i Rom skal pilgrimme fremvise deres AKA pilgrimspas stemplet og dateret for hver etape på ruten, man skal have vandret eller redet mindst fra Acquapendente (ca. 130 km) eller cyklet fra Lucca (400 km), og endelig skal man afgive en religiøs eller spirituel motivering for sin pilgrimsvandring.
© 2012 - WORDS/v. Emilie Lone Burmeister
Ingen kommentarer:
Send en kommentar